Sałatka z serem halloumi
Składniki (na 2 porcje):
- opakowanie (225 g) sera halloumi
- 1/2 opakowania (50 g) rukoli
- 6-8 szt. moreli
- 4-6 szt. pomidorków koktajlowych
- garść (ok. 40 g) orzechów nerkowca
- kilka listków (5-6) świeżej mięty
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oleju z nasion konopi SoWell
- pieprz
- Przygotowanie:
Ser halloumi pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Morele umyć, wysuszyć, przekroić na cztery części i usunąć pestkę.
Rozgrzać patelnię grillową z nieprzywierającą powłoką i ułożyć plastry sera halloumi. Ser grillować po 3-4 min z każdej strony i zdjąć z patelni. Następnie na rozgrzaną patelnię przełożyć ćwiartki moreli i orzechy nerkowca. Orzechy podprażyć do lekkiego zarumienienia, a owoce, aż lekko zmiękną i się zarumienią.
Na talerzach ułożyć rukolę, dodać przekrojone na pół pomidorki, grillowany ser i morele. Następnie posypać prażonymi orzechami nerkowca i drobno posiekanymi listkami mięty.
Sos:
Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać miód, oleju z nasion konopi SoWell, świeżo mielony pieprz i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatki i od razu podać.
Sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką
Składniki:
- 0,5 kg małych, młodych ziemniaków
- pęczek rzodkiewek
- 3 ogórki gruntowe
- 1/2 pęczka szczawiu
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku z cebulką
Sos:
- 5 łyżek Oleju z ziaren sezamu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaczki dokładnie umyć i oskrobać skórkę. Obrane ziemniaczki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Większe ziemniaczki przekroić na pół.
Warzywa umyć i osuszyć.
Rzodkiewki i ogórki pokroić w półplasterki. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Szczaw pokroić na ok. 1,5-2 cm kawałki.
Wszystkie składniki sałatki (ziemniaczki, szczaw, rzodkiewki, ogórki, koperek, szczypiorek) przełożyć na półmisek i delikatnie wymieszać.
Do miseczki wlać sok z cytryny, ocet balsamiczny, Olej z ziaren sezamu, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i podać.
Smacznego!